Je beste wapen in de strijd tegen kalkaanslag

Met Kalkloos waterontharders neutraliseer je kalk en voorkom je zo’n beetje alle kalk- en roestvorming in je badkamer en keuken. Wat overblijft veeg je zo met een doekje weg. Wat een verademing!

Zo zorgen we samen voor beter water in jouw woning

Stap 1 We nemen telefonisch de situatie in uw woning met u door

Gefeliciteerd met de aankoop van uw Kalkloos Zacht & Zuiver. Graag komen wij langs om de Kalkloos voor u te installeren. Onze vriendelijke collega’s met twee rechterhanden garanderen een waterdichte installatie binnen een dagdeel.

Veelgestelde vragen

Op deze pagina je antwoorden op de veelgestelde vragen over Kalkloos.

Heb je toch nog vragen? Plan dan een vrijblijvende telefonische afspraak in onze agenda — je kiest zelf een dag en tijdstip.

Is er een manier om te testen of Kalkloos werkt?

In de praktijk blijkt het lastig de kwaliteit van het water te meten. Met onze techniek verandert er qua waterhardheid namelijk niets aan het water. Het calcium blijft namelijk behouden. Daardoor verandert de zuurgraad van het water ook niet. En dat is positief, want zuurder water is slecht voor leidingwerk, buizen, (meng)kranen en sanitair! Het echte bewijs zit hem in de verminderde kalkaanslag zelf. Dat is waar het ons ook om te doen is. En wat we keer op keer als resultaat terugkrijgen.

Daarom durven we ook een niet-goed-geld-terug periode van 100 dagen aan te bieden!

Hoe weet ik of Kalkloos veilig is? Wat is de werkzame stof van Kalkloos en hoe werkt het systeem?

De werkzame stof in Kalkloos is een fosforzuur. Ook wel het e-nummer E-338.

Wellicht schrikt de naam fosforzuur af omdat het nogal chemisch aandoet. Echter is het een stof die van oorsprong terugkomt in de natuur, als natuurlijk zuur. Voor onze doeleinden is deze stof gesynthetiseerd.

Tip: bekijk deze informatiesheet met meer informatie over de werkzame stof in Kalkloos, hoe het werkt, en de veiligheid ervan:

Wij stellen klanten in ieder geval altijd de vraag: koop en consumeer je weleens cola, chocoladerepen, vlees, kant- en klare soep, pasta, wafels en dergelijke uit de supermarkt? Is het antwoord ja, dan stelt je jezelf bloot aan dezelfde stof, in een hogere concentratie.

Ben je daar pertinent tegen en consumeer je deze middelen niet, dan lijkt me dat een prima argument om je drinkwater niet dusdanig te behandelen. Anders is Kalkloos een gebruiksvriendelijke, milieuvriendelijke en relatief goedkope manier om kalkaanslag te bestrijden. Vooral omdat calcium als goed mineraal behouden blijft!

Het toepassen van fosforzuur voor de behandeling van drinkwater in het systeem van Kalkloos is tevens getest en 100% goedgekeurd door:

Als kalk zich hecht aan het fosfaat, kan het daarna nog wel opgenomen worden door je lichaam?

Op het moment dat het water het lichaam doorgaat, valt de verbinding tussen de kalk en het fosfaat weg. Het kalk komt zo vrij en kan zich als mineraal manifesteren waardoor zijn bevorderlijke functie intact blijft.

Hoe kan het dat water zachter smaakt als het kalk er nog steeds in zit?

Kalk smaakt van zichzelf inderdaad vrij hard. Deze harde smaak wordt teniet gedaan door de verbinding met het fosforzuur. De verbinding tussen de kalk en fosforzuur zorgt niet alleen voor sterk verminderde hechting aan oppervlakken, maar verzacht het water tevens merkbaar.

Wat is het verschil tussen Kalkloos Zacht en Kalkloos Zacht & Zuiver?

Het verschil is dat Kalkloos Zacht & Zuiver een los prefilter heeft. Dit filter heeft een aantal noemenswaardige voordelen:.

Hoe werkt het filter? Voegt het filter echt iets toe?

Het prefilter zorgt voor een nauwkeurigere opvang van vuildeeltjes.

Met zijn dichtheid van 60 micron — microscopisch kleine gaatjes die dienen als zeef — zorgt het filter dat zand en vuil niet in leidingen komt. En voorkomt het bruin water bij het doorspoelen van de leidingen (door bijvoorbeeld het waterbedrijf).

De filtering is bevorderend voor de levensduur en werking van sanitaire installaties zoals mengkranen, warmwatertoestellen, leidingen en pompen.

Tevens garandeert het filter een optimale werking van de doseringsunit voor de kalkneutralisering. Twee aanzienlijke en aanwijsbare voordelen dus, die zich absoluut terugbetalen!

Een uitspraak van onze klant Peter uit Eindhoven over de filter:

“Tot mijn verrassing bleek het filter al heel goed zijn werk gedaan te hebben: er zat redelijk veel bruin vuil op! Onder de warme kraan kon ik het er eenvoudig afspoelen, dus ik hoef ‘m niet in de vaatwasser te zetten. We zijn blij dat we dat filter hebben, anders was al dat vuil in onze kranen terecht gekomen!”


Filter na 2 maanden gebruik

Stel dat het resultaat tegenvalt, hoe gaan jullie hier dan mee om?

Als het resultaat tegenvalt, kun je het systeem binnen 100 dagen kosteloos door ons laten verwijderen. Je krijgt dan het volledige aankoopbedrag terug! Uiteraard laten we de meterkast of kelder helemaal netjes achter.

Je hebt dus 100 dagen de tijd om Kalkloos uit te proberen!

Aan wat voor jaarlijkse kosten moet ik denken?

De enige kosten die je hebt zijn voor de navelpatronen die je gebruikt. Een patroon gaat 40 m³ (40.000) liter mee. Voor je jaarlijkse kosten is het raadzaam je jaarlijkse verbruik te bekijken bij je waterbedrijf.

Een makkelijke som voor het verbruik: €1 per 1m³

Hoeveel onderhoud komt er bij het systeem kijken?

Het enige wat je hoeft te doen om het systeem te onderhouden: het navulpatroon vervangen als deze op is en tegelijkertijd het filter uitspoelen onder de kraan of vaatwasser.

Losdraaien doe je heel eenvoudig zelf met de meegeleverde wisselsleutel! Uitgebreid aftappen van het systeem is niet nodig dankzij de terugstroombeveiliging en het vacuum in de hulzen.

Hoe weet ik wanneer ik het navulpatroon moet vervangen?

Op het navulpatroon zit een alarm. Dit alarm gaat piepen als het navulpatroon bijna op is. Je hebt dan nog een week de tijd om het patroon te verwisselen. Je hebt geen last van het piepje van het alarm en wordt er ook niet wakker van. Het alarm is alleen goed te horen als je vlak langs het systeem loopt.

Op het alarm zelf zit een lampje voor de batterij. Dit lampje brandt rood als het batterijtje bijna op is. Je dient het batterijtje dan binnen een week te vervangen. De batterij in het alarm is een standaard knoopcelbatterij, de platte variant die overal verkocht wordt.

Kan ik de dosering tijdelijk stopzetten als ik water wil gebruiken dat niet behandeld hoeft te zijn, voor bijvoorbeeld mijn tuin? Kan het water ook omgeleid worden?

De dosering tijdelijk stopzetten kan zeker. Dat doe je heel eenvoudig door het navulpatroon uit het systeem te draaien. Het water loopt dan gewoon door de lege huls (gele koker) heen.

Ook bestaat de mogelijkheid om water om te leiden, buiten het systeem. Dit doe je door een extra lus op je waterleiding aan te leggen. Zo leid je water voor bijvoorbeeld de buitenkraan buiten het systeem om. Deze lus kan onze loodgieter voor je aanleggen.

Dit meerwerk bespreken we vantevoren. Zo sta je nooit voor onverwachte kosten. Ter plaatse dubbel-checken jij en de loodgieter nog een keer de situatie voordat we de werkzaamheden uitvoeren. Vraag hier een offerte aan voor een Kalkloos oplossing op maat.

Wat gebeurt er met de PH waarde (zuurgraad) van mijn water?

De zuurgraad van je water blijft exact hetzelfde. Dit komt omdat Kalkloos de kalk niet uit het water onttrekt, maar neutraliseert. De zuurgraad van het water verandert alleen als kalk uit het water wordt onttrokken.

Is door Kalkloos behandeld water slecht voor mijn CV ketel en leidingen?

Juist niet! Water waarvan de zuurgraad hoger wordt — wanneer je de kalk daadwerkelijk uit het water onttrekt — is niet geschikt voor de CV ketel en boiler.

Omdat Kalkloos de kalk niet uit het water onttrekt, maar neutraliseert, verandert de zuurgraad van het water niet en is Kalkloos uitermate geschikt voor de CV ketel en boiler. 100% veilig en goedgekeurd.

Kan er bacteriegroei ontstaan in het systeem van Kalkloos?

Bacteriegroei manifesteert zich voornamelijk bij stilstaand water. Omdat er constant lopend water door het systeem heengaat zal schadelijke bacterievorming zich niet voordoen. Voor de zekerheid is het wenselijk het filter te reinigen bij het verwisselen van het navulpatroon.

Werkt Kalkloos ook voor vloerverwarming? Heeft het een positief effect op het vloerverwarmingsyssteem?

Nee, een vloerverwarming is een gesloten systeem. Het water dat via de hoofdwaterleiding je woning binnenkomt — en waar Kalkloos op aangesloten is — loopt niet door je vloerverwarming heen.

Het is wenselijk om deze systemen gescheiden te houden.

Wat is het drukverlies van een Kalkloos systeem?

Het drukverlies bedraagt maximaal 0,3 bar, maar vaak minder. Dit is een verwaarloosbaar percentage dat in de praktijk niet te merken zal zijn.

Wat gebeurt er met de oude kalk die zich al heeft vastgezet in de buizen en apparaten?

De oude kalk zal blijven zitten, want Kalkloos verwijdert geen kalk maar neutraliseert het. Wel kunnen de reeds aangetaste apparaten en buizen behandelen met een kalkreinigingsmiddel wat normaliter professioneel wordt gebruikt. We spuiten het middel dan in de waterkoker, vaatwasser en wasmachine (en eventuele andere apparaten) en draaien een programma.

Dit middel is krachtig maar toch volledig veilig voor huishoudelijke apparaten, en lost de grofste kalklaag op. 100% verwijderen doet het niet, maar de verwarmingselementen zullen zeker een stuk minder hard hoeven te werken en dus energiezuiniger zijn. Zie het als een ‘reset’ van je apparaten.

We voeren deze behandeling uit voor de installatie van de waterontharder zelf. Kosten van de behandeling bedragen €95 inclusief btw. Is Kalkloos reeds geïnstalleerd? Dan komen we los langs. Kosten zijn dan €145 inclusief btw. Neem hier contact op voor deze behandeling.

Heb ik Kalkloos echt nodig?

Dat kun jij alleen maar zelf bepalen, en hangt er vanaf wat jij nodig vindt. Als je af wilt van schrobben en schuren met kalkreinigers in de badkamer en keuken is Kalkloos een mooie, milieu- en gebruiksvriendelijke oplossing.

Daarnaast verleng je er de levensduur van apparaten mee en geniet je van zachter water voor je huid en haren — maar ook van lekkerder drinkwater. Koffie en thee smaken echt zachter en lekkerder.

Wij hebben Kalkloos thuis allemaal draaien en vinden dat de vele voordelen het systeem dubbel en dwars waard maakt! Zeker als je het vergelijk met traditionele oplossingen:

Wat is het verschil tussen een waterontharder van Kalkloos en de andere, grotere waterontharders die ik vaak zie?

Er zijn in principe maar twee typen waterontharders die echt werken:

  • Een waterontharder op basis van Fosfaat: Kalkloos
  • Een waterontharder op basis van hars en zout: techniek die ionenuitwisseling heet

Het type waterontharder op basis van hars en zout is het type wat je vaak tegenkomt en in reclames ziet. Dit grotere type waterontharder is persoonlijk niet onze favoriete oplossing voor het ontharden van water.

We leggen je uit waarom. Daarvoor wat informatie over de hardheid van water en de werking van het type ontharder op hars en zout.

De hardheid van water wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid calcium (kalk), magnesium en andere mineralen.

Het water ontharden met een ontharder op hars en zout vindt plaats in de ionenwisselaar: een cilinder waarin zich zeer kleine en speciale kunsthars korrels bevinden.

In het onthardingsproces worden calcium en magnesium omgezet in natrium middels de harskorrels. Dit type waterontharder onttrekt kalk en magnesium bijna volledig (voor zo’n 80%) uit het water door ze om te wisselen voor natrium. Maar natrium is een van de twee componenten van natriumchloride, beter bekend als zout. Je haalt daarmee dus calcium als goed mineraal uit het drinkwater, en krijgt er natrium (zout) voor terug.

Het daadwerkelijk ontkalken van water kan negatieve gevolgen hebben, omdat we de mineralen die in kraanwater zitten juist nodig hebben. Calcium is zelfs de tegenhanger van natrium!

De absentie van calcium en magnesium laat het water tevens anders smaken. Er zijn mensen die deze smaak niet kunnen waarderen!

Met een waterontharder op fosfaat behoud je calcium als gezond mineraal. De calcium komt namelijk vrij op het moment dat het het lichaam betreedt; de laag van fosfaat koppelt zich los en lost op.

Een ander belangrijk punt: voor het reinigen van de ionenwisselaar is veel zout nodig. Deze reiniging is om de paar weken vereist. Jaarlijks kan de reiniging resulteren in gebruik van enkele tientallen kilo’s zout. Dit zout wordt ook weer geloosd na de reiniging. De mate van milieubelasting is in onze ogen discutabel.

Daarnaast zal opvallen dat dit type waterontharder groter en duurder is. Dat is ook een verschil. Dit grote type waterontharder moet vaak in de kelder geplaatst worden en is, mede door het volumineuze formaat en technisch binnenwerk, zowel qua aanschaf als onderhoud duurder. Het is immers een zwaardere techniek die een intensievere behandeling op het water toepast.

Uiteraard heeft de waterontharder o.b.v hars en zout daarmee ook zijn voordelen;

Is een waterontharder op hars en zout dan op alle vlakken minder dan een waterontharder op fosfaat? (Kalkloos)

Natuurlijk heeft een waterontharder op hars en zout ook zijn voordelen:

Bij hogere temperaturen, boven de 90 graden, kan het wenselijker zijn de kalk volledig te onttrekken als je 100% resultaat wilt. Dit doe je dus met een waterontharder op hars en zout. Bij een waterontharder op fosfaat (Kalkloos) kan de werking boven 90 gradentheoretisch wat minder zijn. Of je hier in de praktijk iets van merkt valt echter te bezien — wij hebben het nog niet gemerkt.

Daarnaast is er met een ontharder op hars en zout gegarandeerd geen sprake van suspensie; een neerslag die zich weleens voor schijnt te doen bij het gebruik van waterontharders op basis van fosfaat, zoals die van Kalkloos. Wij hebben deze suspensie echter nog nooit geconstateerd of gezien bij onszelf en klanten.

Conclusie: welke waterontharder is de juiste voor mij?

Als je een milieu- en gebruiksvriendelijke manier van water verzachten zoekt waarbij je calcium als gezond mineraal behoudt, is een waterontharder op basis van fosfaat een goede keus.

Zeker omdat deze in aanschaf- en onderhoudskosten een stuk lager uitvalt dan een traditionele waterontharder op basis van hars en zout.

Daarnaast past deze waterontharder altijd in de meterkast, dus een kelder of kruipruimte is niet noodzakelijk!